Geschiedenis Kartoflex

Publicatie 100-jarig bestaan Kartoflex

Kartoflex is de branchevereniging van fabrikanten van kartonnages en flexibele verpakkingen. De vereniging is opgericht in 1906 en houdt kantoor in Den Haag. Op 16 november 2006 - het jaar van de viering van het honderdjarig bestaan - heeft Hare Majesteit Koningin Beatrix de vereniging Kartoflex het predikaat 'Koninklijk' verleend. Sindsdien heet de vereniging Koninklijke Kartoflex.

Opgericht in 1906 en springlevend

Op 2 december 1906 werd in Amsterdam de Vereniging van Kartonnage Fabrikanten (VKF) opgericht. De latere fusiepartner de Nederlandse Vereniging van Papieren Zakken Fabrikanten werd opgericht op 13 november 1913. In 1985 fuseerde VKF met Uniflex, naamsopvolger van de Nederlandse Vereniging van Papieren Zakken Fabrikanten, om samen verder te gaan onder de naam Kartoflex.  De geschiedenis van Kartoflex en haar voorgangers is vastgelegd in de driedelige jubileumuitgave '100 jaar verenigd in verpakkingen' ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2006. Maar er werd toen ook al vooruitgekeken naar hoe de wereld van verpakkingen er uit zou zien in 2050, met alle verschillende disciplines die binnen de branche vertegenwoordigd zijn.  

Deel 1 - periode 1906 tot 1945
Deel 2 - periode 1946 tot 2006
Deel 3 - verpakken in 2015 

U kunt deze publicaties bij het Kartoflex-secretariaat opvragen mocht u geinteresseerd zijn.

De belangen van de ondernemer staan centraal

In al die jaren is altijd één ding centraal blijven staan als verbindend element, namelijk het behartigen van de ondernemersbelangen, waaronder als belangrijk element de collectieve arbeidsovereenkomst, en al hetgeen daarmee samenhangt. De laatste jaren heeft Kartoflex ook op het gebied van veilig en gezond werken grote stappen weten te zetten. Het stimuleren en ondersteunen van goed werkgeverschap binnen de branche is uitgegroeid tot de kerntaak van Kartoflex.