‘Waarde van gezondheidschecks is enorm gebleken’
Het sectorplan dat voor 50 procent door het ministerie werd gefinancierd en voor 50 procent door het FCB bestond uit vijf deelprojecten:
Project 1 : Erkennen en Waarderen: Bedrijfsbezoeken, Bewustwordingssessies, EVC-workshops en EVP-trajecten
Project 2 : Gezondheids- en vitaliteitscheck met persoonlijk adviesgesprek
Project 3 : Pilots Innovatief roosteren
Project 4 : Opleiding tot leermeester
Project 5 : Instroom BBL’ers
Onderstaande tabel laat de herziene beschikking van de subsidie zien. Zo ontstond er ruimte om in te spelen op de grote belangstelling van de sector voor met name de gezondheids- en vitaliteitschecks.
Resultaten van het sectorplan per deelproject:
- Bedrijfsbezoeken
Er zijn in het kader van het sectorplan in 2015 en 2016 in totaal 53 bedrijfsbezoeken gerealiseerd. Door deze bedrijfsbezoeken heeft het FCB met ruim vijftig bedrijven die geen of nauwelijks aandacht besteden aan scholing een gesprek kunnen voeren over de scholing en ontwikkeling van medewerkers.
- Bewustwordingsessies
In 2015 en 2016 zijn in totaal 29 bewustwordingssessies door het FCB uitgevoerd. De bewustwordingssessies stonden in het teken van het thema een leven lang leren.
- EVP-trajecten
Uiteindelijk heeft het FCB in 2015 en 2016 160 EVP-trajecten gerealiseerd bij elf bedrijven. Er bestaat belangstelling voor het instrument, maar het heeft even tijd nodig om ook werknemers voldoende te enthousiasmeren voor dit traject.
- Gezondheids- en vitaliteitschecks
In 2015 en 2016 zijn er 1.379 gezondheids- en vitaliteitschecks uitgevoerd bij werknemers in de sector (circa een derde van het totaal aantal werknemers in de sector). De waarde van deze maatregel is enorm groot gebleken. Bedrijven die voorheen niet stil stonden bij gezondheid en vitaliteit van medewerkers zijn ‘wakker’ geworden. In de meeste bedrijven blijken de gezondheids- en vitaliteitsrisico’s van medewerkers veel groter dan verwacht. Nu niets doen zou enorme consequenties in de toekomst kunnen hebben. Zeker voor de ouder wordende werknemers. Naar aanleiding van deze maatregel zijn bedrijven samen met hun medewerkers gaan kijken wat zij hier vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid aan zouden kunnen doen.
- Pilots Innovatief roosteren
In het kader van het sectorplan heeft het FCB in negen bedrijven een pilot innovatief roosteren kunnen uitvoeren. De pilots hadden betrekking op: flexibilisering, uitbreiding bedrijfstijden, duurzame inzetbaarheid via gezonde roosters en individualisering en zeggenschap.
- Opleiding tot leermeester
Vanuit het sectorplan hebben in 2015 en 2016 in totaal zeventien vakkrachten de opleiding tot professioneel praktijkopleider gevolgd. De deelnemers kwamen van acht verschillende bedrijven.
- Instroom BBL
De ambitie was om vijftien nieuwe BBL- leerlingen te laten instromen in de sector. Uiteindelijk zijn met subsidie vanuit het sectorplan en vanuit het FCB negen BBL- leerlingen ingestroomd in de sector.
Bron: Jaarverslag FCB 2016
Tijdens de bijeenkomst op 10 november 2016 blikte de sector terug op het sectorplan. Bestuurslid Willem de Vocht concludeerde dat er met de deelname van zo veel bedrijven echt iets in gang is gezet. ‘De activiteiten die vanuit het sectorplan in gang zijn gezet, zijn belangrijk voor de toekomst van de sector.’
Wilt u meer informatie, bijvoorbeeld over de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers, kijk dan op de site van het FCB!