Tweede Kamer aan zet over drankenkartons
Pilot inzameling en hergebruik drankenkartons afgerond
De pilot voor inzameling en hergebruik drankenkartons is afgerond. Het doel van deze pilot was om te onderzoeken of de inzameling van drankenkartons milieuwinst oplevert, wat daarvan de kosten zijn en of er draagvlak voor is bij consumenten. Deze groots opgezette pilot, had niet plaats kunnen vinden zonder de enorme inzet en betrokkenheid van gemeenten, bedrijven en wetenschappers. In 40 inzamelgebieden en 2 nascheidingsgebieden, verdeeld onder 37 gemeenten, zijn de drankenkartons ingezameld. Hiermee is het onderzoek het meest uitgebreide onderzoek op dit gebied.
Totstandkoming van de rapportage
De pilot is nu afgerond. Alle resultaten zijn vastgelegd in de rapportage. Over de aanpak en de analyseresultaten heeft een peer review plaatsgevonden door buitenlandse wetenschappers. Gedurende de gehele pilot is afstemming geweest met een Klankbordgroep, waarin de stakeholders waren vertegenwoordigd. Vervolgens is de rapportage voorgelegd aan de Raad van Advies van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.
Rapportage aangeboden aan de Tweede Kamer
De rapportage pilot drankenkartons is door de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer aangeboden.
Kwalitatieve doorkijk
Naast de feitelijke conclusies uit de pilot periode is ook een kwalitatieve doorkijk gegeven. Om van deze kwalitatieve aanpak een beter beeld te krijgen voor de reguliere praktijksituatie dienen nog enkele vragen beantwoord te worden. In januari 2014 komt het bestuur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken met een memorandum, specifiek hierover.
Voornaamste conclusies:
Bij de inzameling van drankenkartons hebben consumenten een voorkeur voor haalsystemen en inzameling samen met kunststof. Nascheiding is het best voor het milieu. Van de inzamelmethoden is apart inzamelen het duurst. Nader onderzoek is nodig om de feitelijke resultaten beter te kunnen interpreteren en sterkere uitspraken te kunnen doen over de verschillende inzamelmethoden en hun effectiviteit.
Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies uit de Pilot Drankenkartons van het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken. Eén van de afspraken in de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 is dat eind 2013 in een representatief aantal gemeenten (zowel bronscheidend als nascheidend) een pilot moest zijn uitgevoerd voor de inzameling en recycling van drankenkartons.
Klik hier om het volledige rapport te lezen.
Bronnen: www.kidv.nl en www.verpakkingsmanagement.nl