Investeren in gezondheid en het verminderen van verzuimkosten
Duurzame inzetbaarheid van medewerkers veronderstelt een goed evenwicht tussen belasting (bijvoorbeeld arbeidsrisico’s) enerzijds en belastbaarheid (bijvoorbeeld gezondheidsprofiel) anderzijds, schrijft Oude Vrielink in de nieuwe brochure van het FCB. De resultaten laten een belangrijk aantal risico’s zien ten aanzien van de belastbaarheid van medewerkers.
- 48% van de deelnemers aan de gezondheids- en vitaliteitscheck heeft zowel overgewicht (BMI van 25 of hoger), als een verhoogde tailleomvang en vetpercentage. Overgewicht draagt bij aan ziekteverzuim en vormt een bedreiging voor duurzame inzetbaarheid op de langere termijn.
- 66% van de deelnemers voldoet aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. De Fitnorm is een andere norm en vraagt een hogere intensiteit van bewegen. De grootste groep deelnemers komt niet aan deze norm, gezien het feit dat het duuruithoudingsvermogen voor een grote groep deelnemers sterk voor verbetering vatbaar is. Slechte en erg slechte waarden hebben een negatief effect op de algehele belastbaarheid en het dagelijks energieniveau.
- 54% van alle deelnemers scoort een verhoogd tot hoog risico op klachten aan het bewegingsapparaat. Met name het risico op schouderklachten is hoog. Uit de leefstijlvragenlijst komt naar voren dat 39% van de respondenten ook daadwerkelijk last heeft van lichamelijke klachten.
Verbeteren resultaten
‘Het afnemen van gezondheids- en vitaliteitschecks is vaak een eerste stap om aan de slag te gaan met het thema gezondheid en vitaliteit’, aldus het bureau dat vaststelt dat werkgevers en medewerkers die aan de check hebben deelgenomen, graag een vervolg willen om serieus te werken aan verbetering van de resultaten.
Aanbevelingen
Investeringen in de gezondheid en vitaliteit van medewerkers leiden tot een verhoging van de belastbaarheid ‘met als doel de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten en de verzuimkosten te verminderen’. In de brochure formuleert Oude Vrielink een aantal aanbevelingen, zoals het belang van voortdurende aandacht en zorg voor de vitaliteit en gezondheid van medewerkers vanuit de organisatie. ‘Denkend in termen van vitaliteit en gezondheid ligt de nadruk op preventie en veiligheid evenals op het stimuleren van de mogelijkheden van de medewerker, niet op zijn beperkingen’.
Meer lezen over de resultaten van de gezondheids- en vitaliteitschecks?
Kijk voor meer informatie op: www.fcbverpakkingen.nl/nieuws/publicaties