Essentiële eisen verpakkingen
Uw bedrijf brengt verpakte producten op de markt. Dat betekent dat u verantwoordelijk bent voor:
- Het recyclen van uw verpakkingen. (Deze verantwoordelijkheid heeft het Afvalfonds Verpakkingen van u overgenomen.)
- Het verduurzamen van de verpakkingsketen.
De essentiële eisen staan in de wet sinds 2006 en zijn onderdeel van de maatregelen om de verpakkingsketen te verduurzamen.
Uit ervaring blijkt dat veel organisaties niet op de hoogte zijn van de essentiële eisen, terwijl het opvolgen ervan niet vrijblijvend is. Sterker nog: zodra u een verpakt product op de markt brengt, bent u verplicht aan te kunnen tonen dat u heeft voldaan aan de essentiële eisen. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft hierop.
Meer informatie over de essentiële eisen
Wat houden de essentiële eisen nu eigenlijk in? In de essentiële eisen is omschreven hoe u uw verpakkingen al in de ontwerpfase kunt verduurzamen. Kort samengevat houden de essentiële eisen in dat uw bedrijf verplicht is na te gaan of de door u op de markt gebrachte verpakkingen voldoen aan:
- beperking van het gewicht en het volume van de verpakking tot de minimale hoeveelheid die nodig is om het vereiste niveau van veiligheid, hygiëne en aanvaardbaarheid voor de consument te handhaven;
- beperking tot een minimum van de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en materialen als bestanddeel van verpakkingsmateriaal of van de verpakkingscomponenten;
- ontwerp en gebruik van een herbruikbare verpakking of van een verpakking die kan worden teruggewonnen.
U vindt de volledige essentiële eisen terug in de Europese richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval (94/62/EG-bijlage II).
Lees hier de nieuwsbrief van het Afvalfonds Verpakkingen
Bijgaand treft u de nieuwsbrief (november 2013) van het Afvalfonds Verpakkingen aan. Deze is grotendeels gewijd aan de essentiële eisen. Zij lieten TNO een checklist ontwikkelen waarmee het voor producenten en importeurs makkelijker wordt te beoordelen of hun verpakkingen aan de essentiële eisen voldoen. Deze checklist werd in samenwerking met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken ontwikkeld.