Cursus preventiemedewerker
Preventiemedewerkers zijn de veiligheidsambassadeurs binnen ieder bedrijf. Maar zijn deze mensen hiervoor ook voldoende opgeleid? Is deze (wettelijk verplichte) functie wel goed ingevuld en weten uw preventiemedewerkers wat er van hen verwacht wordt?
In de praktijk komt het regelmatig voor dat er slechts beperkt invulling gegeven wordt aan de functie preventiemedewerker. Vandaar dat Kartoflex in samenwerking met (specialist) Apply opleidingen een sectorale cursus heeft opgezet, die is toegesneden op preventiemedewerkers in onze branche. Hierin worden medewerkers in drie dagen wegwijs gemaakt in arbo-regelgeving en worden beschikbare instrumenten zoals de branche RIE en de arbocatalogus toegelicht. Doordat de cursus voor Kartoflex is opgezet, wordt hierbij ook ruimte geboden om ervaringen uit te wisselen met collega’s en samen na te denken over oplossingen.
Inmiddels is er een cyclus van 3 bijeenkomsten van de cursus Preventiemedewerker afgerond en we hierop zeer positieve reacties ontvangen van de deelnemers. De cursus wordt omschreven als zeer waardevol en op de praktijk gericht. Het leerstofaanbod is zelfs tijdens de cursusdagen nog aangepast aan de wensen van de cursisten, hetgeen de praktische waarde en bruikbaarheid verder heeft vergroot. De cursus mag dus echt maatwerk worden genoemd en is van harte aan te bevelen om te volgen!
Wat doet een preventiemedewerker?
Ieder bedrijf heeft de wettelijke plicht om zelf één of meer preventiemedewerker(s) aan te stellen. Dit zijn werknemer in het bedrijf, die voor hun arbo-taken onafhankelijk en zelfstandig kunnen werken. Het gaat hierbij niet om toezichthoudende taken, maar de preventiemedewerker legt wel de vinger op de zere plek als dat nodig is. Hij of zij is bevoegd om te overleggen met zowel medewerkers als leidinggevenden. En verder is het belangrijk dat de preventiemedewerker gevraagd en ongevraagd advies kan geven, als bijvoorbeeld PBM niet worden gebruikt of als van veiligheidsprocedures wordt afgeweken.
Wat is de doelgroep voor deze cursus?
De cursus is opgezet voor medewerkers die actief betrokken zijn bij het verbeteren van arbeidsveiligheid en dit ongeacht de bedrijfsgrootte. De preventiemedewerker kan in een kleiner bedrijf (tot 25 medewerkers) de directeur zelf zijn, maar in de praktijk zijn het vooral medewerkers die al gemotiveerd zijn om ongevallen te voorkomen door zaken goed te regelen. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan OR-leden, machinevoerders, TD-ers, maar ook aan HR-mensen.
Hoe ziet de cursus er uit?
De Kartoflex cursus Preventiemedewerker is een 3 daagse cursus, bestaande uit twee cursusdagen achter elkaar en een terugkomdag. De cursus dekt ruimschoots de wettelijke taken van preventiemedewerker en wordt afgesloten met een toets en een certificaat. Er wordt gewerkt met kleine groepen (8 tot 14 personen) zodat volop interactie in de groep mogelijk. In de cursus wordt aangestuurd op zelfwerkzaamheid en interactie zodat men na de cursus in de eigen werksituatie getriggerd is en gesteund wordt om verdere verbeteringen aan te brengen.
Kosten en subsidie vanuit Fonds Collectieve Belangen (FCB)
De cursus Preventiemedewerker is een initiatief van Kartoflex dat is opgezet naar aanleiding van de wens uit de ledenkring. Deze cursus wordt aangeboden naast de – uitgebreide - opleiding tot Middelbaar Veiligheids Kundige (MVK-er) die tevens voor de branche wordt verzorgd door Apply Opleidingen. De kosten voor de 3-daagse opleiding zullen € 1.095,- bedragen. Het volgen van de cursus Preventiemedewerker geeft ook recht op 50% subsidie vanuit het Fonds Collectieve Belangen(FCB)voor hen vallend onder de CAO (t/m functiegroep 8).
Belangstelling? Meld u dan nu aan voor de eerstvolgende cursus van 3 dagen plaatsvindend op 5, 6 en 20 juni 2014 in Bergen op Zoom bij info@apply-opleidingen.nl. Voor verdere informatie over de cursus kunt u terecht bij Erwin Heijnsbroek e.heijnsbroek@verbondpk.nl