12 november 2015

Arbeidsveiligheid checken bij je concurrenten: kan dat?

In de opleiding Middelbare Veiligheidskundige en zeer zeker in de opleiding Hogere Veiligheidskundige verwacht Apply Opleidingen van studenten dat zij een zogenaamd benchmarkonderzoek doen in het kader van hun afstudeerscriptie. Veel studenten ervaren hierbij problemen, omdat niet veel bedrijven bereid zijn hun ‘geheimen’ te delen. Vreemd, erg vreemd. Want staat niet in de Arbowet dat een bedrijf dient te acteren op basis van de huidige stand der techniek en wetenschap? En waar kan je die beter halen dan bij bedrijven die in de zelfde sector werkzaam zijn?

Dat het ook anders kan en zeer succesvol kan, bewijst de papier-, (golf)karton- en verpakkingssector. Een aantal jaren geleden werd, op aandringen van Inspectie SZW, gestart met het fenomeen ‘safety checks’, waarbij EHS-functionarissen bij (concurrerende) collega-bedrijven de arbeidsveiligheid controleren. En met suggesties ter verbetering komen. De afgelopen jaren is deze formule zeer succesvol gebleken. Het aantal ongevallen daalde spectaculair.

Ook aan het kennisniveau van deze safety checkers is gedacht. Zo wonen zij jaarlijks een intervisiedag bij waarop collectief ervaringen worden uitgewisseld.

Op 30 oktober was er weer een intervisiedag. Ruim 25 safety checkers namen deel. De gehele dag waren zij te gast bij Parenco in Renkum. Parenco leverde niet alleen een vergaderruimte, maar stelde de gehele fabriek ter beschikking. De deelnemers mochten letterlijk en figuurlijk in alle hoeken en gaten kijken.


Om deze intervisiedag nog meer inhoud te geven, werden vier voor de sector prioritaire risico’s in gerichte opdrachten gegoten - aan de hand van een specifieke onderzoeksmethode. 

* Besloten ruimten uitgewerkt aan de hand van een vlinderdasmodel
* Intern transport middels een mindmap
* LTT aan de hand van de IST-/SOLL-analyse
* Werken op hoogte vanuit taakgebonden en omgevingsgebonden risicofactoren.

De dag werd afgesloten met:
• Een verzameling verbeterkansen voor Parenco
• Een set verbeterkansen voor de arbo-catalogus
• Een forse uitwisseling van best practices tussen de deelnemers
• Het leren werken met vier onderzoeksmodellen
• Enthousiaste en geïnspireerde deelnemers

We kijken terug op een zeer succesvolle dag voor alle aanwezige safety checkers!