18 mei 2021

Kartoflex doet samen met partners sectoranalyse MDIEU

MDIEU staat voor Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt voor MDIEU € 964 miljoen beschikbaar gedurende de periode van 2021 t/m 2025.

Als eerste stap is Kartoflex nu samen met de partners Koninklijke VNP, Corrugated Benelux Association en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen een sectoranalyse aan het uitwerken. Via de sectoranalyse wordt bekeken waar voor de sector mogelijke acties kunnen liggen, die in een activiteitenplan worden vastgelegd. Op basis van het activiteitenplan kan voor 50% subsidie bij SZW worden aangeklopt, maar de sector dient wel zelf minimaal € 125.000 bij te dragen.
Het verrichten van de sectoranalyse betekent nog niet automatisch dat ook de vervolgstappen worden gezet. Hiervoor zal eerst gekeken worden naar de haalbaarheid en relevatie voor de sector.

Met de MDIEU regeling ondersteunt SZW sectoren die investeren in duurzame inzetbaarheid. Zij kunnen daarvoor (50%) subsidie krijgen. De regeling biedt ook subsidie voor uitkeringen van werkgevers aan werknemers die het niet volhouden tot de AOW-leeftijd en eerder willen stoppen, bijvoorbeeld vanwege de zwaarte van het werk (“{zware beroepen”).
Met de maatwerkregeling MDIEU vult het kabinet een van de afspraken in uit het Pensioenakkoord (2019) met de sociale partners, namelijk dat zoveel mogelijk mensen straks gezond werkend hun pensioen kunnen bereiken door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Deze slag moet plaatsvinden op de werkvloer en in de bedrijfscultuur zelf.