2 maart 2025

Even kennismaken met… Johan Holtrust, managing director Rivièra Product Decorations BV

Rivièra: van pesto naar pionier in sleeve-decoratie

“We zijn ooit gestart met het idee om producten uit Zuid-Europa – pesto, olijven, olie – te importeren en ze hier in Nederland te voorzien van een eigen etiket,” vertelt de managing director van Rivièra, Johan Holtrust. “Het importeren en decoreren ging fantastisch, maar de verkoop bleek een grotere uitdaging. We hadden capaciteit over op onze sleevelijn en besloten die anders in te zetten. Completa coffeecreamer van Friesland Campina was in 2002 het eerste Nederlandse product dat wij voorzagen van een decoratieve krimpsleeve. Met zo’n referentie volgden er al snel meer klanten.”

Inmiddels is Rivièra uitgegroeid tot een internationale full-service dienstverlener. Sleeven is hun core business, maar ze nemen klanten veel werk uit handen, zoals de inkoop van flessen en verpakkingen, het afvullen en zelfs de logistiek. “Voor grote merken zoals Heineken en Nivea verzorgen we niet alleen de sleeves, maar ook de volledige export – inclusief documentatie en certificaten. We leveren containers naar Brazilië, Mexico, Chili en Spanje, direct vanuit Friesland.”

Van operator tot directeur
Johan kent het bedrijf door en door. “Ik begon hier na mijn studie als operator in de zomervakantie en heb vervolgens verschillende afdelingen doorlopen: planning, kwaliteitszorg, projectmanagement. In 2019 heb ik samen met mijn compagnon Frans Rienks het bedrijf overgenomen.” Die brede ervaring komt goed van pas. “Omdat ik alle afdelingen van binnenuit ken, weet ik hoe processen lopen. Dat helpt enorm in de dagelijkse aansturing en optimalisatie.”

Johan is trots op het bedrijf en de medewerkers – de bedrijfscultuur van Rivièra is een belangrijke troef. “We zijn een hecht team en zetten samen de schouders eronder. Als het nodig is, werken we een zaterdag door of schakelen we naar ploegendiensten om de klant te ontzorgen.”

Sleeve-technologie: een Japanse innovatie in Nederland
De sleeve-techniek vond zijn oorsprong in Japan in de jaren ’70 en werd later in Europa geïntroduceerd. “De oprichters van Rivièra werkten destijds bij Marne Mosterd en zagen daar de potentie van deze techniek. Het sleeven van verpakkingen was toen nog relatief nieuw en bood kansen voor hoogwaardige productdecoratie,” vertelt Johan.

Waar grote spelers zoals Remia hun flessen zelf in-lijn sleeven vanwege de massaproductie, richt Rivièra zich op hoogwaardige decoratie. “Denk aan een luxe Heineken kerstfles of een Nivea-product dat maandenlang in de badkamer staat. Daar maken wij het verschil: de sleeve moet lange tijd perfect blijven zitten, niet lubberen of verkleuren, ook niet in vochtige ruimten.”

Innovatie en duurzaamheid
De basis van een sleeve is krimpfolie waarin PET, OPS of PLA worden toegepast. De afgelopen jaren heeft Rivièra zich sterk gericht op innovaties op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld met de introductie van nieuwe foliekwaliteiten zoals RPET en (floatable) PO materiaal. “We zien dat PET-flessen steeds vaker uit gerecycled materiaal worden gemaakt, wat ze een grijzige tint geeft. Met een sleeve kunnen we dat volledig afdekken en behoudt het product zijn premium uitstraling.”

Daarnaast heeft het bedrijf vier jaar geleden stretch-sleeven geïntroduceerd als aanvulling op krimp sleeven. “Bij krimp-sleeven gebruik je hitte om de sleeve strak om de verpakking te krijgen. Stretch-sleeven werkt anders: het materiaal is elastisch en wordt uitgerekt om vervolgens zonder verhitting op de fles of pot te worden aangebracht. Dit heeft drie voordelen: minder plastic, minder energieverbruik en monomateriaalverpakkingen, wat recycling makkelijker maakt.” Desgewenst levert Rivièra 100% biobased en tot 40% recycled PE stretch-sleeves.

Duurzaamheid als speerpunt
Naast materiaalinnovaties richt Rivièra zich op verdere verduurzaming van de productieprocessen. “We werken continu aan dunnere sleeves en gerecycled materiaal. Daarnaast hebben we een stoomgenerator staan met een eco-optimalisatie, waarbij de restwarmte uit rookgassen wordt hergebruikt. Zo verlagen we ons gasverbruik aanzienlijk.”

Ook binnen Kartoflex wil het bedrijf actief bijdragen aan duurzaamheid. “We rapporteren onze energieverbruiken en werken samen met Kartoflex aan CO₂-footprint analyses. We willen niet wachten tot klanten erom vragen, maar proactief werken aan duurzame oplossingen.”

Lidmaatschap van Kartoflex: netwerken en professionaliseren
De keuze om lid te worden van Kartoflex kwam voort uit meerdere overwegingen. “We zijn een relatief jong bedrijf en merken dat er steeds meer zaken op ons pad komen waarvoor structuur en kennisdeling belangrijk zijn. Denk aan personeelsbeleid, wetgeving en netwerken binnen de sector.”

Kartoflex biedt naast kennis en connecties ook praktische handvatten. “We maken gebruik van het personeelsbeleidshandboek en de CAO-richtlijnen. Daarnaast is het waardevol om te sparren met andere bedrijven in de verpakkingsbranche, bijvoorbeeld over toeleveranciers en marktontwikkelingen. En aangezien de hele branche er baat bij heeft om te focussen op duurzaamheid en innovatie willen we ook daarover graag sparren met collega’s.”