4 september 2024

Een nieuw gezicht in het bestuur van Kartoflex: Rolf Carsjens

Een nieuw gezicht in het bestuur van Kartoflex: Rolf Carsjens. Rolf staat als derde generatie aan het roer van familiebedrijf de Eerste Nederlandse Rondkartonnagefabriek (ENR B.V.). Ooit in 1934 begonnen op de Wilhelminakade in Rotterdam heeft ENR nu drie productielocaties in 's-Gravendeel en Kerkrade.

Rolf begon 17 jaar geleden bij ENR na een studie bedrijfskunde. "Ik heb eerst alle afdelingen binnen het bedrijf doorlopen voordat ik samen met mijn vader de directie ging voeren. Sinds vijf jaar sta ik alleen aan het roer," vertelt hij.

Rondkartonnage ENR is een specialist in het produceren van kartonnen kokers, vaten en haspels, voornamelijk voor de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. "Het zijn flinke kokers die wij maken," vertelt Rolf. "Met meer dan 80 medewerkers produceren we jaarlijks zo’n 16 miljoen strekkende meter koker voor onder andere papier, vloerbedekking en landbouwfolie." 

“Ik kan uit eerste hand vertellen
hoe ondernemers wet- en regelgeving ervaren."

Rondkartonnage is een niche in de branche. “Wij zijn een van de weinige rondkartonnagebedrijven binnen Kartoflex, dus mooi dat ik hen kan representeren. Wat ik bijvoorbeeld soms ingewikkeld vind is dat we contributie aan FCB afdragen, terwijl de opleidingen die daarvan bekostigd worden meestal niet van toepassing zijn op rondkartonnage. Wij kunnen via die weg dus weinig specialistische kennis vergaren. Dat frustreert weleens. Ik ben dus blij dat ik nu de kans heb om de belangen van onze niche te behartigen.”

Het geluid van de ondernemer

Dat Rolf een niche vertegenwoordigt was niet de voornaamste reden voor bestuurslid Richard Houben om Rolf te benaderen voor de functie. Rolf: "Ze misten het geluid van een eigenaar/ondernemer en waren actief op zoek naar een DGA als aanvulling op de HR-professionals en vertegenwoordigers van grote bedrijven in het bestuur."

Rolf brengt ook jarenlange bestuurservaring met zich mee. “Ik heb bij verschillende serviceorganisaties in het bestuur gezeten, waaronder De Ronde Tafel, een netwerkclub voor ondernemers tot 40 jaar. Die leeftijd ben ik inmiddels gepasseerd, dus het werd tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wil blijven leren en graag ook iets bijdragen.”

Arbo en duurzaamheid

Zijn expertise ligt niet bij onderwerpen als cao en pensioenen. “CAO-onderhandelingen laat ik liever over aan mensen die er verstand van hebben, zoals HR-professionals. Mijn interesse ligt meer bij duurzaamheid en arbo, dat zijn onderwerpen waar ik echt over mee kan praten." 

“Als je ja zegt tegen het bestuurslidmaatschap,
dan ga je er volledig voor.”

Rolf beschrijft zichzelf als een allrounder met een brede kennis op het gebied van techniek, logistiek en personeel. "Ik leer graag van anderen en luister ook graag naar mensen, dus ik zal niet snel de boventoon voeren tijdens vergaderingen. Wat ik wel kan doen en zeker niet zal nalaten is uit eerste hand vertellen hoe ondernemers wet- en regelgeving ervaren en hoe dit hen beïnvloedt."

Rolf neemt de tijd om zich in te werken in zijn nieuwe rol. "Ik had een fijn gesprek met Ken Haan hierover, die zei dat ik de tijd moet nemen om in mijn rol als bestuurslid te groeien. Dat wil ik ook zeker, want ik doe dit niet voor één of twee jaar – als je ja zegt tegen het bestuurslidmaatschap, dan ga je er volledig voor en zet je je in voor de lange termijn."