2 mei 2024

Duurzaam ondernemen moet door het hele bedrijf gedragen worden

‘De zwarte doos in de polder van Purmerend’, zo omschrijft managing director Harry Melssen het nieuwe pand van Multi Papier Sustainable Packaging bv. “Maar wel eentje die aan alle moderne eisen voldoet,” voegt hij er trots aan toe. Dat is ook waarom het ‘Sans Fin’ in de naam is vervangen door ‘Sustainable Packaging’ en het vliegtuigje in het logo groen is geworden.

Al vroeg in het proces heeft Harry zijn medewerkers bij de bouw van het nieuwe pand betrokken. “Ik tekende vier muren op een vel papier en zei: “Nou jongens, dit is het. Wat zouden jullie willen?” Zo hebben we een voor iedereen prettige werkomgeving kunnen creëren.”

Rust en ruimte
Het nieuwe pand van Multi Papier biedt niet alleen plek aan de huidige zeven productielijnen. Harry wijst naar de ruime opzet: "Ik kan hier nog wel een paar lijnen kwijt. En het pand kan nog verder uitgebouwd worden.” Ook in het magazijn valt op hoe schoon en ruim alles is opgezet, met overzichtelijk ingedeelde stellingen, heldere gele lijnen op de vloer die de wandelroute en rijbaan van elkaar scheiden en overal goede verlichting. De glazen pui aan de achterzijde van de productiehal zorgt voor veel daglicht. Het doet bijna minimalistisch aan, al hangen aan de hoge grijze muren wel grote, kleurrijke, ingelijste puzzels. “Wel 60.000 stukjes,” vertelt Harry. “Tijdens COVID in elkaar gezet door een medewerker.”

In een aparte ruimte staat een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater van de inkten. Het restwater wordt hergebruikt als spoelwater. Gereedschap wordt er sonisch en met ozonwater gereinigd en de luchtkwaliteit wordt op het gewenste niveau gehouden middels een goede klimaatinstallatie. Alles draait op zonne- en windenergie, en het pand wordt volledig gekoeld en verwarmd door warmwaterpompen. Mede door dit soort oplossingen kan Multi Papier klimaatneutraal produceren. “Dat geeft een goed gevoel, ook naar je mensen toe,” vertelt Harry. “We doen met z’n allen iets voor een beter milieu, dat creëert saamhorigheid.”

Welzijn hoort bij duurzaam ondernemen
Bij duurzaam ondernemen hoort ook het hoofdstuk ‘Welzijn van je mensen’, benadrukt Harry. Daar komt ook Kartoflex in beeld. “Kartoflex biedt duidelijkheid voor zowel werkgever als werknemer, omdat de afspraken voor iedereen duidelijk zijn in de cao. En ook met arbo of de RI&E helpt Kartoflex ondernemingen verder. Ook die zaken wil je goed geregeld hebben en je kunt bij een controle eenvoudig laten zien dat je het allemaal voor elkaar hebt.”

De beslissing om het nieuwe pand zo klimaatneutraal mogelijk te maken, komt niet uit de lucht vallen. In 2006 was Multi Papier de eerste papierenzakkenfabriek in Nederland die volledig FSC-gecertificeerd was. “Velen verklaarden me voor gek toen ik zei dat ik, ongeacht de kosten, alleen nog maar met FSC-gecertificeerd materiaal wilde werken. ‘Een beetje duurzaam’ werkt niet voor mij. Je doet het, of je doet het niet. Je moet echt tot in je DNA duurzaam zijn, denken en doen, wil je je ermee kunnen onderscheiden van de rest.”

Blijven innoveren
Harry gelooft in marketinggestuurd ondernemen en minder in het productiedenken. “Verpakkingen moet je niet als kosten zien, maar als een concept. Vroeger maakten wij zakjes. Ik heb het omgedraaid. Ik maak geen zakjes voor een merk, ik ben een merk. Dat betekent dat als je ons bezoekt, wij advies geven in zowel wat we kunnen doen op het gebied van duurzaamheid (recycling, composteerbaar, papier of plastic) én hoe het betaalbaar blijft.”

Innovatie en duurzaamheid moeten bovenaan het prioriteitenlijstje staan van elke ondernemer in deze branche. “Daar ben ik 100% van overtuigd, anders ga je het moeilijk krijgen de komende jaren. Als jij innoveert en iets nieuws te melden hebt, kom je makkelijker aan tafel bij grote klanten.”

Bewuste keuzes
Duurzaamheid gaat over meer dan alleen de milieutechnische aspecten. Ook de manier waarop je met je personeel omgaat, ze beloont en opleidt, draagt bij aan het succes van het bedrijf, vindt Harry. “Als het welzijn goed is en iedereen met plezier naar zijn werk gaat, dan komt de welvaart vanzelf. Ik wil dat mijn mensen plezier hebben in hun werk. Volgens mij lukt dat, want we hebben weinig verloop en een ziekteverzuim van 1,7%.”

Harry beseft dat duurzaam ondernemen stapje voor stapje gaat. Het doel is 100% de juiste verpakking produceren op een duurzame wijze, met de juiste, duurzame grondstoffen. “Dit proces doe je samen met je klanten/partners. We verbruiken nog veel te veel grondstoffen. Dus we zullen altijd moeten blijven innoveren en daar stevige, bewuste keuzes in blijven maken.”