Hernieuwbaarheid is het nieuwe toverwoord
VANG
In Nederland bestaat een organisatie met de treffende naam Nederland Van Afval Naar Grondstof (Nedvang). Nedvang regisseert de inzameling en recycling van de verschillende soorten verpakkingsafval.
Van afval naar grondstof, dat is precies waar het om draait. Hoe sluiten we samen met de kringloop en leveren we daarmee een bijdrage aan de totstandkoming van een circulaire economie? Binnen het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) neemt de verduurzaming van verpakkingen een prominente rol in. Hergebruik van producten en grondstoffen en het behoud van natuurlijke bronnen zijn daarbij het uitgangspunt en moeten leiden tot het op de markt brengen van duurzame producten, duurzamer consumeren en meer en beter te recyclen. Veel leden van Kartoflex zijn hier al mee bezig, maar voor de toekomst zal dit één van de belangrijkste uitdagingen blijven voor onze branche. Het levert daarentegen ook zeer grote kansen op, maar dan moeten we wel goed duidelijk weten te maken wat precies de rol van de verpakking is.
Koploper recycling
Verpakkingsmateriaal is vaak hoogwaardig materiaal dat na recycling voor tal van nieuwe toepassingen wordt ingezet. In Nederland lopen we voorop met het recyclen van afval. Kartoflex is vertegenwoordigd binnen het bestuur van Papier Recycling Nederland (PRN). Al ca. 90% van het oud papier en -karton is in de kringloop: het wordt ingezameld, gerecycled en als materiaal hergebruikt. Met dit recyclingpercentage is Nederland een koploper in Europa.
Ook met de inzameling van kunststof is Nederland op de goede weg, al is daar nog wel een langere weg te gaan. De bewustwording en bereidheid om afval te scheiden is onder consumenten d.m.v. de Plastic Heroes campagne al flink toegenomen.
Het is voor de verpakkingsindustrie, en dus ook voor de leden van Kartoflex, van zeer groot belang dat verpakkingsmateriaal ingezameld en gerecycled wordt. Daarom is Kartoflex zo actief betrokken binnen de diverse organisaties die een rol spelen op dit gebied.
Het bedrijfsafval levert daarnaast bij zowel papier, karton als kunststof verwerking een zeer hoogwaardige en waardevolle afvalstroom af. Bedrijven hebben dus ook een economisch belang om zelf al goed aan de bron te scheiden. Deze stroom is zeer gewild en niet alleen in Nederland.
Hernieuwbaarheid
De beschikbaarheid van grondstoffen en energie wordt in de toekomst steeds kritischer. Opkomende economieën hebben een steeds grotere behoefte aan grondstoffen en met de crisis in Oekraïne blijkt maar weer eens het geopolitieke en economische belang van de toegang tot energie. Daarom is het goed om actief aan de slag te gaan met de transitie naar hernieuwbare energie en grondstoffen. Duurzaamheid is misschien tot een holle frase verworden; maar hernieuwbaarheid is tegenwoordig het nieuwe toverwoord.
Burgers (consumenten), bedrijven en overheden zullen hierbij actief samen moeten werken. Een mooi initiatief is de Recyclewijzer van Milieu Centraal. De Recyclemanager helpt de burger op een makkelijke manier je afval te scheiden.
Samen is niet alleen
Een beter milieu begint nog steeds bij jezelf! Maar binnen Kartoflex pakken we dit soort zaken graag samen op, immers: ‘samen is niet alleen’!
Gerard van Egmond,
vice-voorzitter Kartoflex